Presiunea aerului din anvelope este un lucru important ce influenteaza nu doar siguranta soferului, ci si consumul pe care il are masina. Pentru fiecare tip de masina producatorul stabileste care este limita inferioara admisa.
Daca aceasta nu este respectata, in timpul sofatului cand anvelopele au o presiune necorespunzatoare, acestea se vor deforma. Altele sunt realele riscuri, ce tin de reducerea aderentei, cresterea riscului de accident, afectand desigur siguranta celui de la volan. Intr-un caz extrem, anvelopa se dezintegreaza.
Cum stii ca presiunea nu este una corecta? Nu doar ca mergi si verifici, ci ai un senzor ce te avertizeaza si tii cont de alte semnale ce indica ca presiunea nu ar fi una buna, amintite mai sus.
De la inceputuri
Dupa ce in anii 90 s-au inregistrat grave accidente cauzate de presiunea necorespunzatoare, in 2000 se luau decizii importante in aceasta privinta.
Din aceasta perioada dateaza un acord ce ii obliga pe producatorii auto sa utilizeze sisteme ce monitorizeaza presiunea aerului din anvelope. Acestea sunt denumite generic TPMS, adica tire pressure monitoring system.
Din noiembrie 2014 toate, dar absolut toate masinile noi trebuie sa aiba acest sistem inclus, asta in UE. Iata si cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le stie toata lumea despre functionarea acestui sistem de senzori presiune anvelope:
- Toate cele 4 anvelope sunt monitorizate, cu exceptia celei de rezerva.
- Avertizarea apare in momentul in care presiunea din anvelope scade cu mai mult de 25% fata de specificatia producatorului.
- Martorul de bord ramane activ pana la remedierea situatiei.
- Acest sistem poate oferi mai multa stabilitate masinii si reduce riscul de acvaplanare, de uzura timpurie, optimizand si consumul masinii.
Se intampla insa ca un senzor, poate chiar doar unul de la o anvelopa, sa se defecteze. Se intelege cat de important este acest sistem si de ce a devenit obligatoriu. Desigur ca responsabilitatea detinatorului de autovehicul in cauza trebuie sa se ocupe de reparatie, inlocuire.
O idee salvatoare vine de la www.senzoripresiune.com. Aici se gaseste un senzor CUB universal, ceea ce inseamna ca este compatibil cu orice alt sistem de monitorizare a presiunii, cu orice valva si orice dispozitiv standard TPMS.
Un mare avantaj al acestui tip de senzor este ca va inlocui un senzor defect, fara sa fie nevoie de reprogramare a unitatii de control, ECU/UCM pentru cunoscatori. Practic scurteaza din etapele ce se vor impune spre a inlocui un senzor defect si a pune totul in regula.
In plus este chiar la un nivel rentabil privind pretul, asa cum se gaseste in cadrul paginii mai sus mentionate. Trebuie insa sa stii ca inainte de achizitie poti cere consiliere, adresandu-te reprezentantilor ce il comercializeaza, pentru a fi sigur inca o data ca acest senzor are acoperire mare, potrivindu-se la peste 95% dintre cazuri, deci nu ai sa fii tu exceptia aici.
De achizitionat poti sa o faci singur fara probleme, dar pentru instalare trebuie sa apelezi desigur la un specialist. Decopera pe site cum poti comanda si programeaza vizita la service.