Multi dintre antreprenorii din ziua de azi esueaza practic inainte de a incepe. Astfel, nu putini sunt cei are nu isi duc la capat ideile, chiar daca acestea sunt uneori geniale, pentru simplul fapt ca nu au destula incredere in fortele proprii. Mai mult, nici nu vad cum ar putea sa le dezvolte ulterior, plafonandu-se si conducand afacerile spre faliment. Sunt insa cateva sfaturi pe care antreprenori de susces din toata lumea ni le un gratis pe tava, rolul nostru fiind doar acela de a le urma si de a invata ceva din ele.
Unul dintre primele sfaturi pe care le avem la dispozitie este sa privim lucrurile cu mai mult optimism si sa il scoatem pe „Nu se poate” din vocabularul afacerilor. Din acest punct de vedere, trebuie spus ca in afaceri totul este permis. Ai vazut o idee geniala la cineva? Nimeni nu te impiedica sa o incerci si tu, cu exceptia cazului in care nu furi si modul de dezvoltare al acesteia, care poate fi protejat de legislatia in vigoare. In rest, atragerea clientilor, implementarea strategiilor de afaceri care crezi ca ti se potrivesc toate sunt permise.
Fara limite autoimpuse
De asemenea, in afaceri nu exista o varsta limita pana la care sa intri. Abia ai terminat liceul sau facultatea si simti ca te-ai putea dezvolta mai bine conducand o afacere pe propriile picioare? Nimeni nu te opreste sa faci acest lucru. Odata ce ai implinit majoratul, esti liber sa faci absolut orice vrei, cata vreme esti responsabil pe propria viata si pe propriile fonduri. Nu ai bani sa incepi o afacere? Pentru aceasta sunt site-urile deschise de antreprenori de succes, care iti pot sta la dispozitie cu sfaturi utile si, de ce nu, chiar cu resurse de finantare pentru afacerea ta. Aceste lucruri se fac insa in anumite conditii, pe care va trebui sa le analizezi cu atentie.
Nu te feri sa iei decizii
Nu in ultimul rand, in afaceri trebuie sa stii cand si cum sa iei decizii. De multe ori, amanarea unei decizii poate insemna inceputul sfarsitului. Cu cat tai mai repede raul de la radacina, cu atat ai mai multe sanse de a redresa un segment care ai observat ca scartaie in afacerea ta. De asemenea, nu-ti fie frica sa delegi atributii. In cazul in care nu esti propriul tau angajat si mai ai si niste oameni in subordine, delegarea de atributii are rol de a responsabiliza si, totodata de a motiva.
Crede in compania ta. Gandeste-te intotdeauna la compania ta ca la propria persoana si acorda-i tot timpul si atentia necesare. Daca te gandesti ca persoana si compania pe care o reprezinti sunt entitati total diferite, s-ar putea sa ai o surpriza. Timpul nu iti va mai permite sa te ocupi de amandoua, iar la un moment dat vei tinde sa aloci mai mult timp uneia dintre cele doua. Cata vreme vei integra cele doua entitati, cu atat mai mult si implicarea ta va fi mai mare.