In ultimii ani, odata cu cresterea preturilor la combustibili si la energie electrica, oamenii au inceput sa foloseasca tot mai des pluta in constructii, ca modalitate eficienta de a reduce consumul de energie. Este cunoscut faptul ca pernele de aer sunt unele dintre cele mai eficiente mijloace de izolare a unei incaperi. Pe acest principiu este folosita pluta, care, prin structura sa celulara, ofer? un nivel ridicat de izolare termica, avand in vedere ca aerul este o componenta majora. Unul dintre cei mai mari producatori de pluta, la ora actuala, este Portugalia, unde un procent important din productia sa anuala este folosita la placile expandate sau aglomerate din acest material. Placile aglomerate sunt realizate din granule de pluta decorativa de diferite dimensiuni, insa cu o dimensiune sensibil mai mare decat in cazul placilor de gresie, spre exemplu.
Particulele sunt lipite intre ele cu rasini speciale si presate sub caldura. Se nasc astfel blocurile mari din granule de pluta, care sunt apoi taiate la dimensiunile dorite, in functie de necesitati.
Astfel, s-a ajuns ca placile aglomerate din pluta sa fie folosite la scara larga la izolarea acoperisurilor, la pereti, pardoseli si tavane. Spre exemplu, atunci cand placile din pluta aglomerata sunt folosite ca pardoseala intre dou? etaje din beton, aglomeratul expandat are un dublu rol, actionand atat ca izolator termic, cat si ca material antifonic excelent intre diferitele nivele ale unei cladiri.
De asemenea, pluta este cunoscuta pentru faptul ca isi mentine proprietatile chiar si la temperaturi foarte scazute, astfel incat placile aglomerate expandate au o gam? larga de utilizare in industria de refrigerare. Astfel, vorbim despre constructia de camere frigorifice, rezervoare de stocare si ca material izolator pentru conductele care transporta apa sau alte lichide la temperaturi ori foarte ridicate, ori extrem de scazute. Practic, datorita rezistentei sale, pluta folosita in acest scop are o durata de viata aproape nelimitata, mentinandu-si proprietatile o perioada extrem de indelungata.
Dincolo de aceste proprietati exceptionale, mai trebuie spus ca pluta nu emana cloruri, cianuri sau orice alte gaze si substante toxice atunci cand este arsa. Este unul dintre motivele pentru care putem spune ca pluta este izolatorul aproape perfect, intrucat este un material rezistent la foc, are un coeficient mare de izolare termica si este rezistent la caldura extrema.
O alta utilizare a plutei in constructii tine de dilatarea sau compresia rosturilor in structurile de beton, inclusiv la constructia de baraje sau tuneluri. Aici se folosesc diferite tipuri de placi aglomerate, in vreme ce altele sunt utilizate pentru absorbtia socurilor si vibratiilor la constructiile pe structura metalica.