Polizorul unghiular a fost inventat in 1954 de compania germana Ackermann + Schmitt (FLEX-Elektrowerkzeuge GmbH) din Steinheim an der Murr . Din aceasta cauza, in germana, olandeza, slovaca, ceha, poloneza, croata, letona, romana, maghiara si bulgara (si, eventual, in alte limbi europene), un polizor unghiular este denumita doar „flex”.
Un polizor unghiular pe care il puteti achizitiona de la Casa Idea, care mai este cunoscut si sub numele de flex, este un instrument electric portabil folosit pentru slefuire (taiere abraziva) si lustruire.
Desi au fost dezvoltate initial ca instrumente pentru discuri abrazive rigide, disponibilitatea unei surse de alimentare interschimbabile a incurajat utilizarea acestora cu o mare varietate de freze si atasamente.
Aceste unelte pot fi alimentate de un motor electric, motor pe benzina sau aer comprimat. Motorul conduce un capat angrenat intr-un unghi drept pe care este montat un disc abraziv sau un disc taiat mai subtire, care poate fi inlocuit atunci cand este uzat. Masina (flexul)are, de obicei, o protectie reglabila si un maner lateral pentru a se putea utiliza cu doua maini.
Anumite polizoare unghiulare, in functie de raza de viteza a acestora, pot fi utilizate ca slefuitori, folosind un disc de slefuire cu un suport sau disc. Sistemul de sprijin este, de obicei, realizat din plastic dur, rasina fenolica sau cauciuc mediu-dur, in functie de cantitatea de flexibilitate dorita.
Polizoarele unghiulare sunt echipamente standard in magazinele de fabricare a metalelor si pe santierele de constructii. De asemenea, sunt frecvente in magazinele de masini, impreuna cu polizoarele de matrite si polizoarele de banca.
Flexurile sunt utilizate pe scara larga in prelucrarea si constructia metalelor, precum si in salvarile de urgenta. Se gasesc frecvent in ateliere, garaje de service si ateliere de reparatii auto. Exista o mare varietate de polizoare unghiale din care sa alegeti atunci cand incercati sa gasiti cea mai potrivita solutie pentru job.
Cei mai importanti factori in alegerea uneltei potrivite sunt dimensiunea discului si cat de puternic este motorul. Alti factori includ sursa de alimentare (pneumatica sau electrica), rpm si arbormarimea. In general, dimensiunea discului si puterea cresc impreuna. Dimensiunea discului este de obicei masurata in centimetri sau milimetri.
Marimile obisnuite ale discului pentru polizoarele unghiulare includ 4, 4,5, 5, 6, 7, 9 si 12 inci. De asemenea, discurile pentru polizoare pneumatice vin mult mai mici. Unealta pneumatica este utilizata in general pentru lucrari mai usoare, unde este necesara mai multa precizie.
Acest lucru este probabil deoarece polizoarele pneumatice pot fi mici si usoare, dar raman puternice, deoarece nu contin infasurari grele ale motorului din cupru, in timp ce este mai greu pentru un polizor electric sa mentina o putere adecvata cu dimensiuni mai mici.
Polizoarele electrice sunt mai frecvent utilizate pentru lucrari mai mari si grele. Cu toate acestea, exista si polizoare electrice mici si polizoare pneumatice mari.
Printr-un studiu al nivelului de presiune sonora si al vibratiilor efectuat de Institutul National pentru Securitate si Sanatate in Munca, aceste unelte in conditii descarcate au fost cuprinse intre 91 si 103 dBA. In plus, polizoarele unghiulare produc scantei atunci cand taiati metale feroase. De asemenea, produc cioburi care taie alte materiale.
Lamele in sine se pot rupe si ele. Acesta este un mare pericol pentru fata si ochi, in special, precum si pentru alte parti ale corpului si, ca atare, trebuie sa fie purtat un scut complet pentru fata si alte imbracaminte de protectie.
De precizat este faptul ca aceasta unealta unghiulara nu trebuie folosita niciodata fara paza sau manerul fixat. Aceste accesorii sunt acolo ca o precautie necesara pentru siguranta. Toate lucrarile ar trebui sa fie bine fixate sau fixate in siguranta.