Ce tipuri de amortizoare sunt mai convenabile pentru masina ta

Amortizoarele fac sofatul mai usor si mai confortabil. Acestea reduc nivelul loviturilor pe care le simti cand treci peste diferite obstacole sau cand conduci pe un drum off-road. Ei bine, trebuie sa stii ce tipuri de amortizoare sunt mai convenabile pentru masina ta si cand trebuie sa le schimbi.

Amortizoarele au rolul de a mentine rotile in contact cu drumul si iti confera siguranta si confort. Pe de alta parte, franarea, dar si directia sunt afectate de amortizoare.

Acestea trebuie sa fie de calitate si durabile, pentru a avea siguranta la volan – factorul cel mai important. Alegerea unor amortizoare de calitate elimina riscul ca masina sa se rostogoleasca la schimbarea directiei de mers sau la curbe inguste.

Atunci cand trebuie schimbate, trebuie sa stii ce tipuri sa alegi pentru masina ta. Cele cu un singur tub, sunt cele mai bune amortizoare. Acestea confera cea mai mare siguranta si amortizarea se face mult mai usor. Amortizoarele pe gaz sunt pe locul doi, urmate de amortizoarele pe ulei.

Cand se uzeaza amortizoarele si cum iti dai seama de acest lucru?

Stim deja ca spatiul de franare se mareste pe timpul ploii, dar cand distanta creste pe carosabil uscat – amortizoarele trebuie schimbate.

Din cauza sofatului constant pe drumuri neprielnice, amortizoarele se uzeaza si astfel – masina devine instabila, nu poti executa viraje in siguranta si in acest fel derapezi. Datorita rolului de a mentine rotile pe asfalt, iar in momentul uzurii amortizoarelor masina devina instabila, acestea trebuie schimbate.

Cand se schimba amortizoarele, acestea trebuie inlocuite in pereche – la fel ca si placutele de frana. In caz contrar, comportamentul masinii va fi unul periculos pentru toata lumea.

Amortizoarele pe baza de ulei sunt obisnuite cu particule de aer care se unesc la nivel molecular. In momentul defectarii sau uzurii acestora, se petrece fenomenul de spumare al uleiului.

Acest lucru inseamna ca amortizarea scade foarte mult si rotile isi vor pierde capacitatea de tractiune. Schimbarea amortizoarelor pe ulei se poate inlocui cu cea a amortizoarelor pe gaz, acesea fiind mult mai eficiente.

Schimbarea amortizoarelor nu se face doar in momentul in care sunt defecte complet. Puteti verifica starea amortizoarelor prin efectuarea virajelor in curbele inguste si in cele largi.

In curbele inguste, daca amortizoarele nu sunt in regula, masina se va deplasa ciudat in lateral. In curbele largi, veti simti ca masina se desprinde de asfalt. La inceputul deteriorarii amortizoarelor apar scurgerile de ulei, apoi urmeaza cedarea acestora.

Amortizoarele se numara printre cele mai importante piese auto si ne confera siguranta la volan. Acestea trebuie schimbate atunci cand se uzeaza. Trebuie sa fim atenti la fiecare semnal primit din partea vehicului, deoarece si zgomotul produs cand trecem peste praguri de reducere a vitezei este un semn al uzurii amortizoarelor.

Expertii spun ca durata medie a amortizoarelor este de  ani. Acest lucru se calculeaza in functie de kilometrii parcursi. Verificarea acestora se face in mod normal la fiecare 20.000 de kilometri.

Leave a Reply