Ce trebuie sa stim la realizarea unei instalatii electrice

Sectorul constructiilor a luat avant in zilele noastre, data fiind explozia demografica si nevoia permanenta de spatii comerciale si de locuit. Odata cu acesta, s-au dezvoltat si o serie de domenii conexe constructiilor, precum cel al amenajarilor interioare si al instalatiilor.

De asemenea, sectorul constructiilor de locuinte a evoluat foarte mult, aparand materiale noi, existand insa si comunitati care prefera materialele traditionale, precum lemnul.

Astfel, daca locuiti intr-o zona de munca, e foarte probabil sa optati pentru o casa ori o cabana din lemn, dat fiind ca acest material este la indemana, relativ ieftin si usor de procurat.

Pe cat este de usor si de ieftin, lemnul are insa si unele proprietati care se pot transforma rapid in dezavantaje. Astfel, daca nu este tratat si intretinut cum trebuie, lemnul se poate distruge, fiind si foarte usor inflamabil.

Din acest motiv, orice modificare sau interventie in structura lemnului trebuie facuta cu foarte mare atentie.

In aceasta categorie se incadreaza si instalatile electrice, care in cazul constructilor din lemn trebuie realizate cu foarte multa grija. In astfel de cazuri, oricat de priceputi ni se pare ca suntem, chiar nu este loc de improvizatii, pentru ca acestea ne pot costa viata.

Primul lucru pe care il avem de facut este realizarea unui proiect adecvat. Acest lucru se poate face apeland la o firma specializata sau la un electrician autorizat, care trebuie sa analizeze cu atentie solicitarile si nevoile solicitantului.

Astfel, in functie de consumatorii pe care acesta estimeaza ca ii va avea la nivelul locuintei, intreaga instalatie va fi calibrata si proiectata, astfel incat sa nu ne trezim ca sar sigurantele de la tabloul electric.

De asemenea, toate aceste nevoi trebuie identificate din timp, asfel incat instalatia sa nu necesite modificari majore dupa ce a fost proiectata si montata.

Nu in ultmul rand, este bine ca in realizarea unei instalatii electrice sa avem foarte clar intregul proiect al constructiei in fata, pentru a vedea si traseul celorlalte tipuri de instalatii din casa, cum ar fi alimentarea cu apa, cu gaze, folosirea de furtun spiralat ori sistemele de ventilatie.

Astfel, in lipsa acestor informatii, ne putem trezi ca instalatia electrica se suprapune cu traseul conductelor pentru apa rece menajera, spre exemplu, ceea ce nu este indicat.

Dincolo de faptul ca aceasta suprapunere creeaza greutati la montaj, ea poate da nastere si la evenimente nedorite, dat fiind condensul format in jurul tevilor sau supraincalzirea circuitelor electrice. In cazul in care acest lucru este neglijat, se pot produce adevarate dezastre.

Fiecare casa are particularitatile ei. Acest lucru este cu atat mai valabil in cazul constructiilor din lemn, unde trebuie identificate atent grinzile pe care dorim sa instalam anumite componente.

Unele dintre acestea vor necesita gaurire sau decupare, astfel incat, la montarea instalatiei electrice, ne putem trezi ca riscam afectarea structurii de rezistenta a casei ori cabanei. Or, nimeni nu isi doreste o casa subreda si nesigura, nu-i asa?

Leave a Reply