Cele mai noi modele de rulmenti de contact cu sisteme de glisare

Sistemele liniare de rulmenti de contact sunt compuse dintr-o structura de miscare, deseori denumita carucior sau diapozitiv si elementele de sustinere precum si suprafetele pe care aluneca elementele si care sunt denumite sine sau cai de ghidare.

Un aspect extrem de complex se refera la potrivirea suprafetei interioare a caruciorului cu cea exterioara. În cazul în care potrivirea este necesara pentru asigurarea unei miscari precise, o placa reglabila poate fi folosita pentru a elimina spatiul liber in cazul acestor sisteme de rulmenti.

Rulmentii de contact cu glisare

Rulmentii de contact cu sisteme de glisare asigura in esenta doar un contact de alunecare de tip rotativ cu o raza foarte mare de curbura si, prin urmare, toate aspectele precizate anterior se aplica si in acest caz.  Cea mai importanta exceptie in acest caz este reprezentata de faptul ca portiunea rulmentului liniar sau sina va fi descoperita in timpul unei sectiuni a miscarii iar regiunea expusa este mult mai probabil sa atraga murdarie care poate conduce ulterior la uzura rulmentilor.

Din acest motiv, este deosebit de important sa nu fie utilizat prea mult lubrifiant atunci cand se doreste pastrarea unui sistem curat in cazul acestor rulmenti.  Sistemele noi includ in principal rulmenti rotativi, de dimensiuni mari si cu raze specifice de curbura. In plus, exista numeroase configuratii de rulmenti disponibili in acest moment pe piata, inclusiv cei cu elemente de legatura sau cu sine duble. Spatiul dintre elementele de rulare si sine poate fi indepartat prin utilizarea unor cleme epeciale sau a strangerii circumferentiale.

Cele mai importante elemente ale rulmentilor si rolul acestora

Elementele componente ale rulmentilor sunt esentiale pentru reducerea frecarii si pentru a permite masinilor in care acestea sunt incorporate sa functioneze eficient. In plus, un exemplu concret de aplicare a rulmentilor pe scara larga cu mult timp in urma este reprezentat de cazul bicicletelor devenite extrem de populare in zilele noastre.

Noile tehnologii utilizate in cazul rulmentilor skf de-a lungul timpului au condus, de asemenea, la adevarate revolutii in cadrul industriei prelucratoare ceea ce a facilitat procesele de proiectare si fabricare a masinariilor si utilajelor cu sisteme de functionare extrem de eficiente si pentru preturi decente. Atat utilizarea pe scara larga a diverselor modele de rulmenti disponibile cat si masinariile care au fost puse in miscare cu ajutorul acestora de-a lungul timpului au facut posibila cresterea rapida a productivitatii in diverse domenii.

Desi principalele elemente ale rulmentilor sunt omniprezente, proiectarea acestora necesita o atentie deosebita.  De exemplu, atunci cand sunt adaugate incarcari radiale si axiale, este important ca sarcina aferenta acestora sa nu depaseasca sarcina statica nominala pentru rulmenti. Atunci cand limita este depasita in acest caz, este anticipata distrugerea rulmentilor pe termen lung sau chiar scurt.

Mai mult decat atat, rulmentii pot deveni supraincarcati prin montarea incorecta a elementelor componente. Prima greseala frecvent intalnita este reprezentata de constrangerea elementelor componente. Un exemplu in acest caz este reprezentat de piulite sau suruburi care, atunci cand sunt stranse prea tare, pot conduce la depasirea capacitatii de incarcare a rulmentilor si prin urmare, la reducerea eficientei acestora pe termen lung.

Leave a Reply