Cu totii ne-am confruntat in diverse episoade din viata noastra cu situatii neplacute, cand stomacul nostru parea ca a luat-o razna. Indiferent ca avem de-a face cu o banala balonare sau cu un reflux gastroesofagian, pana la episoade de diaree acuta, in care petrecem mai mult timp la toaleta decat cu prietenii, toate acestea ne pun in situatii dintre cele mai inconfortabile, uneori de-a dreptul dureroase.
Nu mai punem de penibilul situatiei, in care durerile si crampele de stomac de apuca atunci cand ti-e lumea mai draga. Toate acestea sunt insa mai usor de indurat astazi, cand avem la dispozitie medicamente pentru digestie dintre cele mai diverse. Ce sunt insa medicamentele pentru digestie si cand ar trebui sa apelam la ele? Mai mult, sunt acestea indicate oricui, putand fi luate la orice durere de stomac sau alta afectiune la nivelul tractului intestinal?
In primul rand, medicamentele pentru digestie nu sunt chiar medicamente in adevaratul sens al cuvantului. Adica, nu vorbim despre antibiotice, nici despre anti-inflamatoare, acestea fiind incluse de obicei in categoria suplimentelor alimentare. Ce sunt insa suplimentele alimentare pentru digestie, in acest caz?
Dupa cum ati intuit probabil, sunt niste medicamente menite sa ajute digestia, sa o stimuleze, sa o aduca oarecum la parametri normali, astfel incat sa asigura o functionare normala a organismului nostru. De cele mai multe ori, medicamentele pentru digestie sunt folosite de persoanele supraponderale, dar aceasta nu este o regula.
Sunt destule cazurile de persoane cu aspect filiform, despre care nu ai crede ca prezinta vreo problema de digestie. Cu toate acestea, bolile sau afectiunile de natura digestiva sunt intalnite la aproape toate categoriile de oameni, indiferent de varsta sau de sex.
Unele dintre cele mai comune stimulente digestive le-am intalnit in cazul bebelusilor, unde astfel de produse sunt disponibile sub forma de prafuri. Aici, aceste suplimente alimentare au rol de reglare a florei intestinale, responsabila de scaunele diareice si durerile de burta ale micutilor. In cazul adultilor vorbim insa despre medicamente sub forma de comprimate, care au functie de reglare a secretiei de enzime responsabile de digestia normala a organismului.
De cele mai multe ori, astfel de afectiuni apar in cazul alimentelor grase sau care contin anumite alimente greu tolerate de organismul uman. In astfel de situatii, avem la dispozitie medicamente pentru digestie care pot avea un efect aproape imediat sau, daca nu, de cel mult cateva ore, dupa care organismul isi poate reveni la normal. Bineinteles, toate acestea recomanda un stil de viata echilibrat, cu o alimentatie adecvata.