Cum pot sa obtin un aviz isc fara batai de cap

Se stie ca primavara este sezonul constructiilor, in care fiecare dintre noi ne facem planuri pentru renovarea sau construirea de locuinte noi. Dincolo de problema banilor insa si gasirea mesterilor, multi ignora o problema extrem de importante: obtinerea avizelor neceare pentru construirea de locuinte sau modificarile aduse acestora. Astfel, indiferent ca ridicam o constructie de la zero sau, dimpotriva, optam doar pentru adaugarea unui corp suplimentar sau a unei mansardari, avem nevoie pentru aceasta de aviz ISC, dar si de alte avize, de la primaria locala,

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si furnizorii serviciilor de utilitati. Toate acestea presupun timp si bani, caci fiecare inspectie sau aviz necesare presupun si plata unor taxe, care nu sunt deloc de neglijat. Abia cand ai luat in calcul toate aceste lucruri, te poti apuca de constructia mult visata.

Din fericire pentru tine, exista astazi firma specializate in constructii care fac in locul tau toate diligentele necesare, astfel incat sa te poti ocupa in continuare de activitatile curente si sa lasi restul umblaturii in seama constructorului. Asa stau lucrurile si cu avizul ISC, dar si cu restul avizelor necesare pentru casa ta.

Prevederi legislative

Documentul de capatai in orice lucrare de amenajare a spatiului interior sau exterior al unei locuinte, precum si al lucrarilor de constructie, este certificatul de urbanism. Acesta se obtine de la autoritatea locala in domeniu, in speta primaria fiecarei localitati. Cat priveste lucrarile ce necesita aviz isc, acestea vizeaza constructiile, schimbarea de destinatie, modificarile interioare sau de fatada, precum si supraetajari, largiri sau divizari de constructii.

De asemenea, sunt supuse autorizarii din partea Inspectoratului de Stat in Constructii instalatiile eletrice si sanitare aferente lucrarilor mai sus mentionate, acestea fiind valabile in cazul constructorilor, dezvoltatorilor si proprietarilor de drept ai imobilelor. Din acest punct de vedere, putem spune ca in sfera controlului si avizului ISC intra lucrarile de intretinere, lucrarile de reparatii si refaceri ale fatadelor, precum si lucrarile de modernizare, prin care un anumit imobil poate capata o fata si o destinatie noua.

Cine se ocupa de avize

Toate aceste lucruri trebuie comunicate din timp atat de catre utilizatorii de constructii, de proiectanti si executantii de lucrari, pentru ca eliberarea avizului ISC sa decurg afara probleme. Desigur, lucrarile nu se pot desfasura fara urmarea indeaproape a anumitor pasi legali, toate avand la baza proiecte si expertize autorizate in acest sens. Mai trebuie mentionat faptul ca exista si situatii particulare, pentru care emiterea unui aviz ISC necesita proceduri speciale, cu caracter de urgenta.

Astfel, este vorba despre interventii in cazul unor calamitati naturale, accidente sau care au avut la baza factorul uman. Din acest punct de vedere, este oarecum de la sine inteles ca procedura va fi una accelerata in cazul interventiilor dupa un incendiu, cutremur sau degradarea fizica a unui imobil, din cauza vechimii si a uzurii accentuate.

 

Leave a Reply