Cum poti folosi bricheta de la masina

Mufa de bricheta a fost conceputa initial pentru a alimenta o bricheta incalzita electric, dar a devenit un conector DC de facto standard pentru alimentarea cu energie electrica a accesoriilor portabile utilizate in sau in apropierea auto.

In timp ce recipientul brichetei este o caracteristica comuna a automobilelor si a camioanelor, ca un conector de alimentare DC, acesta are dezavantajele volumului, ratingului relativ scazut al curentului si fiabilitatii scazute a contactului. Gasiti aici cele mai bune prize, adaptoare si multiplicatoare pentru bricheta auto.

Exemple de dispozitive care pot fi conectate la un recipient pentru brichete includ luminile, ventilatoarele, dispozitivele de incalzire pentru bauturi si sculele motorizate mici, cum ar fi compresoarele de aer pentru umflarea pneurilor.

Multe dispozitive electronice portabile, cum ar fi playere muzicale sau telefoane mobile, utilizeaza un recipient pentru brichete pentru a-si reincarca bateriile interne sau pentru a opera direct din sistemul electric al vehiculului.

Adaptorii pentru dispozitive electronice pot schimba tensiunea pentru a fi compatibili cu dispozitivul furnizat. Aparatele care necesita energie electrica de curent alternativ pot fi operate cu un invertor plug-in.

Automobilele pot furniza mai multe recipiente de 12 V destinate exclusiv utilizarii accesoriilor electrice si care nu pot fi utilizate cu o bricheta. Producatorii de automobile pot oferi o bricheta doar ca un accesoriu optional suplimentar.

In mod obisnuit, un singur recipient de 12 V in apropierea conducatorului auto va fi capabil sa gazduiasca o bricheta reala, cu alte recipiente desemnate ca “iesiri auxiliare de 12 V” care nu sunt capabile fizic sa aprinda o bricheta.

Bricheta este un cilindru metalic sau plastic care contine o bobina subtire din benzi metalice din nicrom, prin care trece un curent inalt (~ 10 amperi) atunci cand dispozitivul este activat, de obicei prin impingerea in soclu ca si cum ar fi un buton. Cand este impinsa, bricheta este mentinuta impotriva fortei unui arc prin intermediul unei cleme atasata la o banda bi-metalica.

Elementul de incalzire straluceste cald portocaliu in cateva secunde, determinand banda bi-metalica  sa elibereze mecanismul, iar manerul se scoate, eliminand necesitatea utilizarii timpului de incalzire de catre utilizator. Daca bricheta este indepartata imediat din priza, ea poate aprinde o tigara.

La autoturismele mai noi, priza este echipata cu un capac din plastic fara elementul de incalzire bricheta. Cu toate acestea, priza a fost  si continua sa fie utilizata pentru alimentarea electronica a consumatorilor in vehicule.  D

e multe ori, un vehicul poate veni cu mai multe iesiri pentru confort, unele in zona pasagerului din spate al vehiculului sau chiar in zona de incarcare, pentru alimentarea dispozitivelor portabile.

Aceste iesiri au, de obicei, un capac de plastic legat de ele si sunt de obicei etichetate ca fiind numai pentru curentul de curent continuu, deoarece nu sunt destinate sa reziste la caldura produsa de o bricheta electrica.

Utilizarea recipientelor pentru brichete pentru alimentarea cu curent continuu de 12 V este un exemplu de compatibilitate inapoi cu un standard de facto. Ca conector de alimentare, recipientul mai usor este mai mare, mai greu de utilizat si mai putin fiabil decat alte conectori DC. Recipientele brichetelor sunt utilizate pe scara larga.

Leave a Reply