Achiziționarea unui aparat de sudură este o decizie importantă, care îți va influența semnificativ felul în care lucrezi pe o perioadă lungă de timp. Și felul în care îți va influența activitatea se concretizează în profitul pe care îl vei realiza, banii pe care îi vei economisi în ceea ce privește costul reparațiilor și tipul lucrărilor pe care îl vei putea executa.
Opțiunile disponibile pe piață în materie de aparate de sudură pot fi copleșitoare. Tocmai din acest motiv m-am gândit să ofer prin rândurile următoare câteva directive care te vor ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine.
Oricât de informat ai fi tot nu este absolut suficient. Pentru a face alegerea în deplină cunoștință de cauză, trebuie să te întrebi următoarele lucruri:
● Ce fel de proiecte de sudură vrei să întreprinzi?
● Urmărești să îți lărgești paleta de activitate în următoarele 6-12 luni?
● Te-ai înarmat cu răbdarea necesară pentru a învăța proceduri complicate de sudură?
● Ești în căutarea unei tehnici de sudură rapidă și ușoară?
● Care este bugetul în care dorești să te încadrezi?
● Proiectele la care lucrezi se desfășoară preponderent în interior sau în exterior? Vei avea nevoie să te deplasezi cu echipamentul de sudură?
● Vei avea cum să conectezi aparatul la curent electric de 220 de volți?
● Cât de des vei folosi aparatul de sudură?
● Ce fel de materiale vei suda?
De ce trebuie să răspunzi la întrebările de mai sus înainte să achiziționezi un aparat de sudură
Vorbind la modul general, există două tipuri de persoane care sudează. Unii sudori au o gamă restrânsă de obiective, în special sudarea metalelor subțiri, simple, care nu necesită să investești mult timp în învățarea tehnicilor complicate de sudură.
Aceștia vor citi manualul de utilizare, vor urmări câteva tutoriale pe Internet și apoi sunt gata să rezolve treburile minore de prin casă cu echipamentul proaspăt achiziționat. În acest caz, un aparat de sudură MIG de 110-115 V este, în principiu, absolut suficient.
Cu toate acestea, sunt sudori care descoperă că odată ce dețin un aparat de 115V, au nevoie să sudeze un metal mai gros. Aici aparatul de capacitate mică își va demonstra, în mod evident, limitele. În plus, unii dintre sudori vor găsi cu mai mare dificultate unități de tensiune mică la care să lucreze, ceea ce îi va constrânge în ceea ce privește lucrările, prin lipsa de versatilitate a echipamentului.
Proiecte mai mari – aparate de sudură de capacitate mai mare!
Dacă ești interesat de o varietate mai mare de materiale pe care să le poți suda și de o perioadă mai lungă de activitate, va trebui să te orientezi spre aparatele de sudură profesionale. Un aparat MIG de 175-250 V îți va oferi libertatea de a te ocupa de orice fel de activitate. Însă trebuie să ții cont de faptul că aceste modele au nevoie de o sursă de alimentare adecvată, cu o putere mai mare, ceea ce va crește costurile oricărui proiect prin prisma energiei consumate.
Costul, portabilitatea și materialele pe care dorești să le sudezi sunt principalii factori pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi un aparat de sudură. Dar nu uita că investind într-un aparat mai bun, vor crește oportunitățile de proiecte și, per total, satisfacția lucrului bine făcut.
Un aparat de sudură de calitate este o investiție pe termen lung, care te va însoți în munca de zi cu zi – alege-l pe cel care îți poate fi un partener de nădejde!