De ce sa folosim uleiuri esentiale pentru sanatatea noastra

Cu totii am auzit in ultima perioada despre diverse terapii, tratamente si cosmetice bio care au la baza uleiurile. Aromatice, medicinale, bio sau, pur si simplu, extrase din plante si aplicate pe piele, acestea au un efect miraculos asupra organismului nostru, pe care foarte putini dintre noi il valorizam la adevarata capacitate.

Mai mult, avem pe piata uleiuri esentiale, despre care stim si mai putine lucruri, astfel incat folosirea lor cere o serie de precautii in plus. Ce sunt insa uleiurile esentiale si, mai ales la ce sunt acestea bune? Pot fi folosite de absolut oricine sau doar la indicatia medicului? Iata doar cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.

Ce sunt uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale, asa cum le spune si numele, sunt acele uleiuri si esente pure, extrase direct din plante prin procedee naturale, de obicei prin presarea acestora la rece sau prin distilare. Aceste esente sunt concentrate, obtinute perfect natural, fara niciun adaos de substante sintetice in compozitie. Mai mult, avem astazi uleiuri esentiale bio, prin care sunt respectate intocmai ale productiei bio, din culturi controlate, fara a folosi in pamant sau in tratarea plantelor niciun fel de produse ori ingrasaminte sintetice.

Esente tari, in sticlute mici

Concentratia mare a acestor uleiuri esentiale le face extraordinar de puternice, astfel incat ele nu pot fi folosite chiar in orice conditii. Spre exemplu, acestea nu este indicat sa fie folosite in contact direct cu pielea ori cu caile respiratorii, intrucat sunt extrem de puternice si pot produce alergii sau iritatii. Acest lucru nu este o regula, dar este bine sa ne luam unele masuri de siguranta inainte de a le folosi.

In orice caz, nu este recomandat sa folosim uleiuri esentiale direct pe pielea copilului, cu atat mai putin cu cat avem de-a face cu bebelusi, a caror piele este extrem de sensibila. Drept urmare, uleiurile esentiale sunt folosite de regula diluate in alte uleiuri sau chiar cu apa. Pentru aplicare se folosesc fie betisoare cu capat tamponat, pe cat posibil cu material din bumbac, dar si diverse pulverizatoare, pentru o mai mare eficienta si o absorbtie mai buna a acestora.

Cat priveste aria de raspandire si de folosinta, uleiurile esentiale pot fi utilizate in tratarea diferitor afectiuni sau, cel putin, ameliorarea lor. Au fost folosite cu succes uleiuri in tratarea diferitor afectiuni ale cailor respiratorii sau chiar ale stratului epidermic. Aici, trebuie tinut cont de faptul ca ele sunt extrem de concentrate. Spre exemplificare, spunem doar ca o singura picatura de ulei esential este echivalentul a aproximativ 40 de cani de ceai. Ori, in aceste conditii ne dam seama de puterea miraculoasa pe care uleiurile esentiale o pot avea asupra organismului uman.

Leave a Reply