De ce sa folositi ajax si care sunt avantajele sale?

Proiectati un site orientat spre accesibilitate

Ii incurajam pe webmasterii sa isi proiecteze paginile pentru utilizatori, nu pentru motoarele de cautare.

Cand va proiectati site-ul AJAX, analizati nevoile utilizatorilor dvs., inclusiv cei care nu au un browser capabil sa decripteze JavaScript (persoane care folosesc cititoare de ecran sau dispozitive mobile , de exemplu).

Cea mai usoara modalitate de a testa accesibilitatea site-ului dvs. este sa il verifcati dezactivand JavaScript in browserul dvs. sau utilizand un browser de text, cum ar fi Lynx.

Prin afisarea unui site numai in versiunea sa de text, puteti identifica continutul care nu poate fi detectat de Googlebot, inclusiv text incorporat in imagini sau sectiuni Flash. Puteti folosit cele mai noi tehnici avand si cele mai bune costuri optimizare seo.

Evitati utilizarea cadrelor iframe sau accesati continutul separat

Continutul postat prin iframe nu poate fi indexat si poate sa nu apara in rezultatele cautarii Google. Va recomandam sa nu utilizati iframe pentru a afisa continutul. Daca includeti iframe-uri, furnizati legaturi text suplimentare la continutul afisat de cadre, permitandu-va sa accesati cu crawlere si sa indexati continutul.

Dezvoltati treptat imbunatatirile

Daca creati un site de la zero, cea mai buna abordare este de a construi structura si navigarea numai folosind coduri HTML. Odata ce paginile, link-urile si continutul sunt la locul lor, puteti perfectiona aspectul AJAX.

Partea HTML poate fi detectata cu usurinta de catre Googlebot, iar utilizatorii cu browsere avansate beneficiaza de imbunatatiri realizate prin AJAX.

Desigur, unele dintre legaturile dvs. vor trebui sa utilizeze JavaScript pentru a activa functiile Ajax. Dezvoltatorul web Jeremy Keith il numeste Hijax aceasta tehnica care face legaturile AJAX coexiste si statice.

Cand creati legaturile dvs., utilizati un format care asociaza o legatura statica cu un apel de functie JavaScript. De exemplu, utilizatorii care utilizeaza JavaScript au functii AJAX, iar cei care nu au acces la JavaScript pot ignora aceste functii si pot urma linkul. De exemplu:

<a href = “ajax.htm? foo = 32” onClick = “navigati (” ajax.html # foo = 32 “);

 return false “> footer 32 </a>

Retineti ca adresa URL a linkului static contine un parametru (? Foo = 32), mai degraba decat un fragment (# foo = 32), care este destinat codului AJAX. Acest lucru este important deoarece motoarele de cautare recunosc parametrii adresei URL, dar adesea ignora fragmente.

Cand oferiti link-uri statice, utilizatorii si motoarele de cautare pot sa conecteze exact la continutul pe care doresc sa il partajeze sau sa le faca referire.

Tehnicile de scanare sunt in continua evolutie, dar utilizarea legaturilor HTML asigura ca Google, alte motoare de cautare, dispozitive mobile si utilizatori pot analiza cu usurinta structura site-ului dvs.

Aplicati instructiunile Google

In plus fata de recomandarile de mai sus, va recomandam sa consultati Regulamentul  pentru webmasteri pentru mai multe informatii despre ce trebuie sa faceti pentru a crea un site potrivit pentru Google si pentru utilizatorii dvs.

Aceste linii directoare enumera si cateva practici de evitat, inclusiv redirectionari JavaScript inselatoare.

Principala regula de aplicat este aceea de a oferi acelasi continut tuturor utilizatorilor de Internet, chiar daca va adaptati serviciile la capacitatile fizice ale unora dintre ei. Sa presupunem ca ati creat o pagina pentru “The Hamster Farm”.

Titlul este afisat in antetul paginii, urmat de un slideshow AJAX care prezinta cei mai recenti hamsteri. Dezactivarea JavaScript pe aceasta pagina nu ar trebui sa aiba nici un efect surprinzator pentru utilizator.

Leave a Reply