Panouri solare termice – scurta prezentare

Panourile solare termice sau colectoarele de incalzire solara a apei, asa cum sunt ele cunoscute, sunt cea mai populara forma de energie solara utilizata in Marea Britanie, insa in ultimii ani popularitatea acestora a crescut foarte mult si in Romania, asa ca vom discuta mai multe detalii in cele ce urmeaza.

Cum functioneaza panourile termice solare

Pentru apa calda menajera, veti avea nevoie de:

  • panouri solare termice;
  • un sistem de transfer de caldura;
  • un cilindru de apa calda.

Panourile de la Top Solar absorb energie de la soare si transfera aceasta energie pentru incalzirea apei. Apa calda generata este depozitata in cilindrul special izolat. Acest cilindru este proiectat pentru a fi utilizat cu panouri solare si va inlocui cilindrul de apa calda existent in situatii retrofit.

Panourile pot oferi pana la 60% din necesarul de apa calda menajera a gospodariei pe parcursul unui an si pot functiona chiar si in conditii de ninsoare sau acoperit de nori. Productia de varf va avea loc in timpul lunilor de vara, cand exista mai multa lumina naturala si energie solara.

Pentru o eficienta maxima, toate panourile solare ar trebui montate pe acoperisurile orientate spre sud (intre SE si SW) la un unghi de aproximativ 30-50 grade si nu vor mai fi umbrite de copaci, hornuri sau cladiri inconjuratoare.

Exista doua tipuri de panouri solare termice:

  • panouri solare termice plane;
  • panouri solare termice cu tuburi vidat.

Panourile solare termice cu tuburi vidate pot fi marginal mai eficiente, mai ales in lunile de iarna. Acestea pot fi de asemenea utilizate pe acoperisurile mai inclinate prin rotirea tuburilor, astfel incat colectorii din interiorul tuburilor sa se confrunte cu soarele.

Panourile solare termice plane insa, pot fi dimensionate pentru a produce aceeasi iesire si pot fi integrate in acoperis in timp ce sistemele tubulare evacuate sunt fixate deasupra suprafetei acoperisului.

Beneficii

Instalarea apei calde menajere termice solare va poate economisi bani frumosi in fiecare luna, asa ca este rentabil sa investiti bani in achizitionarea acestor panouri. In plus, dupa ce veti amortiza investitia, nu veti mai plati bani pentru apa calda menajera.

Ar trebui sa va asigurati ca proprietatea dvs. este izolata in mod corespunzator inainte de instalarea tehnologiilor regenerabile.

Asadar, in momentul in care va surade ideea de a opta pentru incalzirea provenita de la energia solara, in mod evident ar trebui sa cunoasteti toate aceste detalii.

Cea mai buna veste dupa cum am mentionat ceva mai sus in articol, este ca imediat dupa ce veti amortiza investitia, veti putea sa consumati apa calda menajera fara a mai fi nevoie sa cheltuiti nici macar un leu pentru plata acesteia.

Tinand cont de aceste detalii, nu putem decat sa spunem ca solutia cea mai eficienta pentru a avea apa calda menajera in casa este reprezentata de aceste panouri solare termice, asa ca va recomandam cu incredere Top Solar in acest sens.

In plus, energia solara va poate fi de folos si pentru a obtine energie electrica, prin instalarea unor panouri fotovoltaice, care sunt de-asemenea foarte eficiente.

Leave a Reply