Tipuri de vesminte preotesti brodate

Slujbele religioase atrag, prin traditie, mase mari de oameni, in fata carora fetele preotesti fac cunoscut cuvantul Domnului in randul enoriasilor. Dincolo de cuvintele atent alese si de invataturile sfintilor parinti, o slujba religioasa va ramane cu siguranta in amintirea enoriasilor atunci cand si fetele preotesti vor purta un vesmant ingrijit si atent ales, in functie de evenimentul pe care il oficiaza.

Astfel, in cele mai multe dintre cazuri, clericii poarta vesminte preotesti albe, mai ales cand acestia oficiaza nunti, botezuri sau slujbe de sfintiri ale unor obiective precum lacasuri de cult sau diverse cladiri. De asemenea, culoarea alba a vesmintelor a mai fost folosita de diaconi, dat fiind ca albul este considerat dintotdeauna culoarea puritatii.

Vesminte preotesti albe sau colorate?

Sunt insa si ocazii in care preotii poarta ale tipuri de vesminte. Astfel, in afara de vesminte preotesti albe, putem intalni vesminte preotesti rosii, cum este cazul Slujbelor de Paste.

Din acest punct de vedere, rosul poate fi asociat cu multe alte simboluri, dar cel mai uzual este sangele Mantuitorului, care, potrivit Scripturilor, a picurat cosul cu oua asezat sub crucea pe care acesta a fost rastignit. De aici provine si obiceiul inrosirii oualor de Paste, intr-un ritual care s-a pastrat de peste doua mii de ani incoace.

De asemenea, mai sunt intalnite vesminte preotesti negre, acestea fiind purtate in special la slujbele de inmormantare sau de pomenire. Din acest punct de vedere, trebuie sa spunem ca absolut toate piesele vesmantului bisericesc vor fi brodate, in culori si simbolistici dintre cele mai diverse.

Daca este sa ne referim la vesminte bisericesti albe, acestea sunt brodate de obicei cu auriu, atat pe fata, cat si pe spate. Din acest punct de vedere, epitrahilul este unul dintre obiectele bisericesti cele mai vizibile, dat fiind ca acesta petrece spatele si gatul, trecand pe zona pieptului, pana spre poale.

Acesta este brodat in motive bisericesti traditionale, fiind nelipsit din vestimentatia preoteasca. La fel, braul si felonul pot fi simple sau decorate cu diverse broderii, pentru a da vestimentatiei mai multa prestanta.

Arborele vietii, nelipsit din suita de broderii

Atunci cand vesmantul preotesc este alb, unul dintre cele mai vizibile motive bisericesti este copacul vietii. Acesta are avantajul vesmintelor deschise la culoare, de a oferi vizibilitate maxima decoratiunilor, ce pot simboliza scene biblice diverse.

Printre cele mai folosite motive pe care le intalnim pe vesminte bisericesti albe se numara si arborele vietii. Acesta este reprezentat de Iisus Mantuitorul, inconjurat de cei 12 apostoli. Iar dispunerea figurilor pe verticala simbolizeaza, din nu, ideea de inaltare si de continuuitate, poate si de transcendenta intre viata si moarte.

Leave a Reply