Tot ce trebuie sa stiti despre ie

In timp, bluza romaneasca a fascinat pictori, fotografi, designeri si oameni din tara si din strainatate. Printesa Ileana, Printesa Elena, Regina Maria se numara printre personalitatile regale care purtau cu mandrie costumul traditional romanesc.

Majestatea sa Regina Maria (Regina Romaniei, Printesa Edinburgh, Saxa – Coburg si Gotha) a transformat-o intr-un stil personal de moda. Puteti gasi mai multe astfel de bluze dama accesand linkul anterior.

“Ia” a fost si este admirata si in strainatate. Astfel, pictorul francez Henri Matisse a pictat in 1940 “La Blouse Roumaine” inspirat de o colectie de bluze romanesti primite de la pictorul roman Theodor Palladi. Tablourile lui Matisse vor fi o sursa de inspiratie pentru casa de moda Yves Saint Laurent, care a integrat bluza romaneasca intr-o colectie de haute couture in 1981.

In 2006, un alt designer, Jean Paul Gaultrier, a dedicat o intreaga colectie pentru portul traditional romanesc. In anul 2008, Oscar de la Renta a folosit amprente si tesaturi inspirate de tinuta populara romaneasca. In 2011, Philippe Guilet a dedicat pentru Romania o colectie “100% couture, 100% moderna, 100% romaneasca, cu artizani si artisti romani”.

Designerii romani au inclus elemente ale portului traditional romanesc in creatiile lor. Ingrid Vlasov, Adrian Oianu, Valentina Vidrascu, Andra Andreescu se numara printre cei care au reinventat costume moderne impregnate cu elemente traditionale romanesti. In “Ziua Sanziene” de pe tot globul poarta bluza romaneasca, “Ia”

Din 2013, o comunitate stabilita prin Facebook (numita “La Blouse Roumaine”), reuseste sa creeze un eveniment special la 24 iunie ca “Ziua Universala a Bluzei din Romania”.

In aceasta zi, femeile din Romania sunt invitate sa poarte “Ia”, indiferent de ce colt al lumii sunt. Ziua nu a fost aleasa la intamplare, pentru ca este ziua in care este sarbatorita “Ziua Sanzienei”. Este o sarbatoare asociata cu un cult de vegetatie si fertilitate, dar si de soare.

Sarbatoarea provine din vremuri indepartate, cu radacini intr-un vechi cult solar. Legenda spune ca “Sanzienele (sau Dragaicile)” sunt zane bune, care se aduna in ziua cand soarele ajunge la varf (solstitiul de vara), imbracate in camasi lungi si purtand coroane de flori galbene. Dansul intr-un cerc – hora -, oferind puteri speciale florilor si ierburilor, transformandu-le in “plante medicinale”.

Numele lor vine de la Sanziana “o planta cu flori galbene, mici si groase ca o ploaie de stele, cu o aroma dulce si un gust contrastant, foarte amar”. Se gaseste la marginea padurii, in campie, in pajisti si tufisuri. Traditia spune ca zanele numite “Sanziene” au puterea de a evita raul si bolile.

In unele zone, fetele tinere imbracate in costume populare, plimbari pe camp, purtand costume traditionale, facand coroane de flori galbene, danseaza intr-un cerc, ca si cand ar fi sanziene Sanziene. Baietii arunca coroane de flori galbene in gradinile fetelor si tin torte in maini.

De la regina Maria a Romaniei, pictorul Henri Matisse la Yves Saint-Laurent, bluza traditionala romaneasca a devenit un simbol al feminitatii universale.

Dupa ce a fost o piesa exclusiva de imbracaminte, parte a costumului traditional de mai multe decenii, bluza romaneasca a trecut granitele pentru a deveni o tendinta internationala puternica pentru mai multe sezoane.

 

Leave a Reply